Neos is een regionale organisatie die zich inzet voor (dreigende) dak- en thuislozen vanaf 18 jaar met een complexe problematiek en voor slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel. Wij begeleiden hen o.a. op het gebied van financiën, wonen, werk of dagbesteding en het opbouwen van een sociaal netwerk. De krachtwerkmethodiek gebruiken wij als basis. Ondersteuning wordt zo veel mogelijk in de eigen leefomgeving geboden. Is dat (nog) niet mogelijk, dan wordt een veilige opvang geboden op één van onze 24-uurs locaties. De medewerkers van Neos zorgen dat deelnemers hun problemen zelf aanpakken, zodat ze uiteindelijk weer volledig meedraaien in de samenleving. Want iedereen verdient een plek in de maatschappij.
Bij Neos werken ongeveer 250 medewerkers, stagiaires en vrijwilligers vanuit verschillende locaties. Neos is een netwerkorganisatie en werkt samen met uiteenlopende zorgaanbieders, gemeenten, welzijnsorganisaties en woningcorporaties om hun doelen te behalen. Neos wordt gefinancierd vanuit publieke middelen. Voor de komende periode ligt vanuit de strategische keuzes en koers de focus op een omslag ‘Van opvang naar oplossen’ en zijn voor de implementatie daarvan in de interne organisatie drie pijlers bepaald: oplossen, samenwerken en leren. Vanuit deze pijlers wordt toegewerkt naar een organisatie waar medewerkers werken vanuit de principes van zelfverantwoordelijke teams, resultaatgericht werken en herstelgerichte ondersteuning. Eindverantwoordelijk voor de organisatie is de directeur-bestuurder de heer drs. R.M.P. Bakkes MBA. De medezeggenschap van cliënten en medewerkers is onder andere geborgd via de Cliëntenraad en de Ondernemingsraad. Neos heeft een stabiele financiële situatie. De capaciteitsplaatsen (totaal 457) zijn verdeeld over WMO, Forensisch, Jeugdwet, WLZ, intramuraal en ambulant.
Sinds 2022 vangen wij ook zo’n 300 Oekraïense vluchtelingen op in zeven verschillende locaties.
Neos kent een Raad van Toezichtmodel en werkt volgens de Zorgbrede Governancecode. De statuten en de reglementen van de Raad van Toezicht en Raad van Bestuur sluiten aan bij de landelijke modellen. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht bestaat momenteel uit vier leden. Vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn treedt één lid van de Raad af per 1 april 2024 en ontstaat er een vacature voor een lid van de Raad van Toezicht.
De huidige samenstelling van de Raad van Toezicht bestaat uit de volgende personen:
In de Raad van Toezicht zijn de aandachtsgebieden vertegenwoordigd in de volgende commissies:
de Auditcommissie, de Governancecommissie en de commissie Strategisch vastgoed.
De Raad van Toezicht is als college gezamenlijk verantwoordelijk voor al zijn taken: het toezicht houden op het beleid van het bestuur en op de algemene zaken van de onderneming. Van de leden van de Raad van Toezicht wordt verwacht dat zij als college met de directeur-bestuurder meedenkt op strategisch niveau. Als geheel dient de Raad van Toezicht over voldoende relevante kennis en ervaring te bezitten zodat deze zo compleet en complementair mogelijk is samengesteld. Daarnaast speelt ieder lid vanuit het oogpunt van zijn specifieke competenties op deelterreinen een eigen rol.
De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de Raad van Toezicht zijn vastgelegd in de statuten en uitgewerkt in het Reglement van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht van Neos komt circa zes keer per jaar bijeen. Daarnaast worden overige werkzaamheden onderling verdeeld zoals: de commissies en het halfjaarlijks bijwonen van de OR- en de CR-vergaderingen.
Voor de vacature lid van de Raad van Toezicht zoeken wij een ervaren toezichthouder/bestuurder met zorginhoudelijk profiel passend bij de doelgroepen van Neos (zoals huiselijk geweld, ggz, forensisch, verslavingsproblematiek).
De vacature lid van de Raad van Toezicht is gericht op de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening van Neos. Daarnaast is het van belang dat de kandidaat goed op de hoogte is van de doelgroepen van Neos.
U heeft een academisch werk- en denkniveau en beschikt over aantoonbare kennis en ervaring als bestuurder en/of toezichthouder op het gebied van governance en maatschappelijk ondernemerschap. U heeft een brede belangstelling voor de maatschappelijke thema’s en de ontwikkelingen in het publieke en sociale domein. U beschikt over relevante lokale, regionale of landelijke netwerken op strategisch niveau in de private en publieke sector. U bent een integere toezichthouder en u bent in staat om de juiste balans te vinden tussen de publieke belangen van relevante stakeholders en het organisatiebelang van Neos. Daarnaast bent u maatschappelijk betrokken bij de hoofdlijnen van het bestuursbeleid en vervult u een toezichthoudende rol op afstand. Bij het uitoefenen van toezicht laat u zich leiden door de Zorgbrede Governancecode.
Verder verwachten wij dat het lid van de Raad van Toezicht aan de volgende meer algemene criteria voldoet:
De bezoldiging van de leden van de Raad van Toezicht is conform de WNT en de adviezen van de NVTZ.
De selectiecommissie van de Raad van Toezicht bestaat uit de heer Vermeulen (voorzitter) en de heren Smeets en Stevens (beiden lid Raad van Toezicht). De directeur-bestuurder, de heer R. Bakkes, neemt aan de selectieprocedure deel als adviseur. Het proces wordt begeleid door K. van den Broek (HR-adviseur). De benoembare kandidaat heeft een adviesgesprek met de CR en een kennismakingsgesprek met de OR voordat de benoeming plaatsvindt.
Wij streven naar een startdatum per 1-4-2024
Heeft u belangstelling voor deze functie, dan nodigen wij u van harte uit voor 1 februari a.s. te reageren via onze website. Via deze link kunt u online solliciteren en ontvangt u direct een ontvangstbevestiging van uw sollicitatie.
De eerste gesprekken zijn gepland op 23 februari en de tweede gesprekken zijn gepland op 4 maart.
Meer informatie kunt u opvragen bij de heer Smeets (lid van de Raad van Toezicht) tel. 0647472713.